Instruktörer

Ulf Hjerppe 5:e dan – Huvudinstruktör

Ulf Hjerppe

Jag har tränat aikido sedan 1988. När jag började var jag 15 år och jag blev inspirerad att börja träna av min konfirmationsledare som var mycket fascinerad av den kampkonst han terminen tidigare börjat träna. I början var självförsvarsaspekten viktig för mig men allteftersom tiden går har denna del tonats ned och det har framstått som allt mer viktigt att träningen innebär att man har roligt och mår bra. 1995 var jag med och startade Isshinkai Aikidoklubb som jag fortfarande är aktiv i.

Som sjuttonåring åkte jag till Paris och hade möjligheten att få träna i Christian Tissiers dojo i Paris vilket var en omtumlande upplevelse. Efter det har jag försökt att delta i så många läger med Tissier som möjligt. Andra inspriationskällor för mig är Franck Noël och Seishiro Endo-sensei. Lägren i Stockholm med Endo-sensei varje februari är som för många andra välbehövliga tillfällen att få fylla på lite aikidomotivation. Den instruktör jag tränat mest för är dock Franck Noël som varje år håller ett läger i Vanadis i Stockholm och ett läger i Isshinkai i Umeå. Givetvis åker jag till de läger Franck håller i Helsingfors och Stockholm. Sen tre år tillbaka är vi dessutom några från Isshinkai som åker till Francks sommarläger vid Franska atlantkusten, närmare bestämt Ilé d´Oleron. Dessa läger är fantastiskt roliga och innebär en möjlighet att få träna med människor man aldrig träffat tidigare. Saken görs ju sämre av att Ilé d´Oleron är ett riktig sommarparadis med vackra stränder, bra restauranger och gott vin.

1994 graderade jag till shodan, första dan i aikido för Endo sensei på lägret som hölls i Norra Lagnö. 1998 graderade jag till nidan och i februari 2002 till sandan i Stockholm för samma instruktör. Februari 2009 graderade jag i Stockholm på det årliga Endo sensei-lägret till nuvarande graden fjärde dan, yondan. I min aikido försöker jag poängtera rörlighet och frihet. Jag tror att man inte får bli alltför bunden av den kataträning som aikidoträning ofta innebär. Därför tycker jag att det är extra viktigt att ofta träna jiu waza eller randori.

Comments are closed.